W czwartek 29 października 2020 roku w Centrum Tradycji Kulinarnych w Małczu (gmina Lubochnia), odbył się finał Konkursu kulinarnego „Lubocheńskie smaki” realizowanego w ramach projektu „Lokalnie, regionalnie, tradycyjnie – Regionalny Konkurs Kulinarny z udziałem gwiazd świata kulinarnego”.
Konkurs przebiegał dwuetapowo. Pierwszy etap został rozegrany w szkołach biorących udział w rywalizacji, czyli: Szkole Podstawowej w Czerniewicach, Szkole Podstawowej w Ujeździe i Szkole Podstawowej w Lubochni. Do finału zakwalifikowały się dwuosobowe zespoły z każdej z tych szkół.
Zadaniem drużyn było wykonanie dania konkursowego wskazanego przez Jury na bazie dostarczonych przez organizatora produktów w czasie 30 min, wydanie na talerzach przygotowanego dania zaaranżowanego według inwencji twórczej uczestników.
Uczestniczki konkursu najpierw obejrzały pokaz przygotowany przez przewodniczącego Komisji Konkursowej Damiana Marchlewicza – zwycięzcę „Hell’s Kitchen”, a następnie samodzielnie przygotowały to samo danie. Gwiazda kulinarna w czasie gotowania opowiadała krok po kroku, jak powinno danie być wykonane, jak powinno wyglądać i smakować.
Podstawą dania była pierś z kaczki, do przyrządzenia której zostały wykorzystane produkty z Marką Lokalną Dolina Pilicy: owoce derenia jadalnego, Kłudzicki chleb na ziemniakach, miód lipowy z Pasieki Na Mokrych oraz lubocheńskie masło.
Jury oceniało organizację stanowiska pracy, higienę produkcji, wygląd stanowiska po pracy, aranżację i sposób podania dania na talerzu, dobór składników i walory smakowe.
I miejsce zajęła drużyna ze Szkoły Podstawowej w Czerniewicach
II miejsce – drużyna ze Szkoły Podstawowej w Lubochni
III miejsce – reprezentacja Szkoła Podstawowa im. Obrońców Westerplatte w Ujeździe
Film z wydarzenia -> tutaj